
Spotykaj się zdrowo, czyli green and health meetings
Green and health meetings (G&HM) to trend, który od jakiegoś czasu rozwija się i staje coraz bardziej widoczny na rynku spotkań. Na czym dokładnie polega? Jak zorganizować spotkanie w duchu tej koncepcji? I czy obiekty konferencyjne są na to przygotowane?
Nie od dziś wiadomo, że środowisko pracy ma znaczny wpływ na jej efektywność. Jednym z wielu naukowców, zajmujących się tą tematyką był Joseph Grzywacz z Uniwersytetu Stanowego Floryda w USA. On i jego zespół wykazali, że istnieje związek pomiędzy środowiskiem pracy a zachowaniami zdrowotnymi pracowników. Odpowiedzią na ten stan rzeczy było narodzenie się koncepcji „green and health meetings”.
Czym właściwie ona jest? Jak wyjaśnia dr Anna Ostrowska-Tryzno, wykładowca AWF Warszawa, która prowadzi badania na temat tego trendu – najprościej wydarzenia te możemy określić jako spotkania, przy organizacji których dąży się do minimalizowania negatywnego wpływu imprezy na środowisko oraz do maksymalizacji dobrostanu zdrowotnego (wellbeing) uczestników. Wobec pojawiających się zagrożeń dla zdrowia pracowników, wynikających z prowadzenia niezdrowego stylu życia, zaburzenia work-life balance oraz coraz silniejszego, negatywnego wpływu czynników cywilizacyjnych, istotna staje się tendencja organizowania spotkań przyjaznych dla zdrowia uczestników.
Większość ludzi aktywnych zawodowo spędza w pracy kilka, bądź kilkanaście godzin dziennie, część pracowników dodatkowo uczestniczy w licznych wyjazdach służbowych, spotkaniach biznesowych i konferencjach. To, w jakich warunkach pracują i podróżują, ma istotny wpływ na ich stan zdrowia a co za tym idzie, efektywność i kreatywność w wykonywaniu obowiązków zawodowych.
Jak organizować green and health meetings?
Co powinniśmy uwzględnić przy organizacji takich spotkań? Należy przestrzegać kilku ogólnych zasad i wskazówek na wszystkich etapach organizacji wydarzenia, oto one:
Racjonalnie zaplanujmy harmonogram spotkania. Wielogodzinne posiedzenia nie są tu mile widziane. Warto w takim przypadku zaplanować dłuższe przerwy wypoczynkowe oraz kilka krótkich (co godzinę ok. 10 min).
Zdrowe menu. Podajemy przede wszystkim warzywa, owoce i orzechy, produkty pełnoziarniste. Wszystkie produkty z przedrostkiem „eko” są jak najbardziej mile widziane. Warto w tym miejscu zwrócić uwagę na różnorodność pomysłów na zdrowe przekąski, jakie oferuje kuchnia wegetariańska.
Jemy oczami! Wszystko co jest serwowane warto zaaranżować w sposób schludny, lecz efektowny.
Dosłownie poruszmy naszych uczestników. Ofertę usług towarzyszących należy dobrać tak, aby uwzględniała możliwość podejmowania aktywności fizycznej przez uczestników spotkania. Wykonanie kilku prostych ćwiczeń pomoże rozluźnić mięśnie i rozciągnąć stawy uczestników, jest szczególnie istotne podczas długotrwałego pozostawania w pozycji siedzącej. Co można zaproponować uczestnikom takiej przerwy? Jak wskazuje Agnieszka Michlewicz, instruktorka rekreacji ruchowej, powinny to być aktywności typu body & mind, precyzyjne ruchy rozluźniające i rozciągające ciało, otwierające klatkę piersiową i dające ulgę kręgosłupowi. Wielu osobom nasuwa się pytanie, jak to zrobić, skoro podczas spotkań uczestnicy noszą garnitury czy żakiety, a nierzadko, w przypadku kobiet, w grę wchodzą również szpilki? Okazuje się, że kluczem jest odpowiedni dobór aktywności oraz czasu ich trwania.
Zapewnijmy przyjazne środowisko. Dobór wyposażenia sali, obiektu jest tu niezwykle istotny. Często zapominamy, że oprócz efektownego i funkcjonalnego otoczenia, warto zapewnić uczestnikom np. dostęp do światła dziennego czy przestrzeni wolnych od dymu tytoniowego. Ograniczenie hałasu czy wizualne zapewnienie żywej zieleni podprogowo wpłynie kojąco na naszych odbiorców.
Przygotowanie materiałów dla uczestników z zastosowaniem zasady 3R: Reduce (ograniczenie ilości odpadów) – Reuse (ponowne wykorzystanie) – Recycling (przetworzenie).
Przykład z Zachodu
Spotkania uwzględniające zasady G&HM organizowane są najczęściej w krajach Europy Zachodniej i USA. Tam najwyraźniej widać efekty współpracy organizacji, władz oraz przedsiębiorców. Przykładem może być porozumienie „National Alliance for Nutrition and Activity” w Stanach Zjednoczonych, zrzeszające ponad 500 organizacji rządowych i pozarządowych. Jego celem jest promowanie polityki prozdrowotnej, propagowanie zasad zdrowego żywienia oraz aktywności fizycznej. Na Zachodzie możemy również znaleźć wiele materiałów mogących dodatkowo wspomóc organizatora na etapie tworzenia takiego spotkania. Rekomendacją wskazaną nam przez dr Ostrowską-Tryzno są: Global Sustainable Tourism Criteria for Hotels and Tour Operators (Global Sustainable Tourism Council 2012), Healthy Meeting Toolkit (National Alliance for Nutrition and Activity) czy „How to organize sustainable meetings&events in Brussels. A practical guide”.
(...)
Sylwia Błachnio
Więcej w czerwcowym (2018) numerze THINK MICE.