
Batida Catering z nowym szefem kuchni
- przez Think MICE
Marzena Hajn objęła stanowisko szefa kuchni Batida Catering. Hajn od 23 lat związana jest z cateringiem i gastronomią.
Zaczynała od pomocniczych stanowisk w kuchni, gdzie z czasem dostrzeżono jej talent kulinarny, dzięki czemu awansowała na kolejne stanowiska, aż została szefem kuchni. Przez kolejne lata pracowała z kuchnią grecką, hiszpańską i polską, obsługując m.in. najważniejsze, międzynarodowe kolacje dyplomatyczne, jakie odbywały się w tym czasie w Polsce (z udziałem brytyjskiej rodziny królewskiej, Baracka Obamy etc.).
W ostatnich latach prowadziła autorską kuchnię w restauracji Piąta Ćwiartka w Arkadach Kubickiego oraz była szefową kuchni cateringu Kręgliccy. – Tworząc dania często wracam myślami w moje rodzinne strony – w kujawsko-pomorskie. To kuchnia mojego dzieciństwa, która nieustająco mnie inspiruje. Lubię wykorzystywać takie właśnie znane, swojskie smaki ale w zmienionej, unowocześnionej wersji – powiedziała Marzena Hajn.
– Batida poczuła potrzebę poszukiwania nowych smaków, nasi klienci cateringowi coraz częściej zachęcali nas do sięgania po dania z różnych zakątków świata i kuchni regionalnej. Postanowiliśmy zmienić się dla nich i zaprosić do współpracy utalentowanego, z ogromną pasją, niezwykle otwartego i kreatywnego szefa kuchni. Marzena Hajn wniosła nową jakość do firmy. Tworzymy autorskie projekty – Spiżarnię Marzeny, boxy cateringowe czy zupełnie nowatorki projekt kuchni roślinnej, który niedługo ujrzy światło dzienne – dodała Agata Krzykowska, dyrektor generalny w Batida.
Batida to firma rodzinna, która działa na warszawskim rynku od 30 lat. Początkowo, jako jedna z pierwszych piekarni oferowała prawdziwe bagietki i croissanty. Dzisiaj to dwie uzupełniające się linie – cukiernicza z czterema butikami na terenie Warszawy oraz cateringowa obsługująca kompleksowo wydarzenia.
Źródło: materiały prasowe, oprac. MK