Fot. Materiały prasowe

Nowy szef kuchni w Hotelu Pałac Mała Wieś

przez Think MICE

Sebastiana Olma objął stanowisko executive head chefa (szefa kuchni) w Hotelu Pałac Mała Wieś. Odpowiada za rozwój restauracji „Stara Wozownia”, obiektów bankietowo-konferencyjnych „Nowa Oranżeria” oraz „Szklarnia”, a także cukierni „Herbaciarnia Pałacowa” i sekcji cateringowej.

Sebastian Olma doświadczenie zdobywał w najlepszych restauracjach w Polsce i za granicą, pracując z największymi szefami kuchni na świecie. Odwaga i ambicja zaprowadziły go do Gordona Ramseya  oraz Toma Aikensa. To zwycięzca programu Top Chef, w IV i V edycji Hell’s Kitchen – Piekielna Kuchnia sous chef Wojciecha Modesta Amaro, obecnie regularnie gości w kuchni Dzień dobry TVN jako prowadzący sekcji kulinarnej.

Olma jest też współtwórcą restauracji dla artystów „Open’er Festiwal”, na którym goszczą takie gwiazdy jak m.in. Bruno Mars, Kylie Minogue, Depeche Mode czy Foo Fighters. To również autor wystawnych kolacji podczas Balów Fundacji TVN. Przygotowywał wykwintne kolacje dla przywódców i przedstawicieli polskiego rządu oraz wielu europejskich państw podczas obchodów 80 rocznicy wybuchu II wojny światowej, m.in. dla wiceprezydenta USA Mike’a Pence’a, prezydenta Niemiec Frank-Waltera Steinmeiera, kanclerz Niemiec Angeli Merkel czy prezydenta Francji Emmanuela Macrona.

Pracując w prestiżowych restauracjach takich jak: Pied à Terre 1*, Esporta Chiswick Club,  Carluccio’s Kafe, Restauracja Toma Aikensa 1*, Kafe Zielony Niedźwiedź, „Sketch w Teatrze Wielkim” zdobył wiele nagród i wyróżnień. Wraz z zespołami, którymi kierował zdobył tytuł Knajpy Roku 2014 w plebiscycie Gazety Wyborczej, prestiżową rekomendację Slow Food Polska, Grand Award – 3 widelce – w plebiscycie 100 Poland Best Restaurants oraz dwie czapki i 14 punktów w II edycji przewodnika Gault&Millau. W ostatniej restauracji, którą kierował – Belvedere w Łazienkach Królewskich – zespół pod jego kierownictwem uzyskał rekomendację prestiżowego przewodnika Michelin – Main Cities of Europe.

W Hotelu Pałac Mała Wieś Sebastian Olma zamierza rozwijać kuchnię, której motywem przewodnim będą produkty z lokalnych składników grójeckiego zagłębia sadowniczego. Nie będzie ograniczać się wyłącznie do polskiej kuchni, ale ta będzie miała wiodącą pozycję.

Źródło: materiały prasowe, oprac. IK