Fot. Materiały prasowe

Wrocław dołącza do Przewodnika Michelin

przez Think MICE

Przewodnik Michelin rozszerza zestawienie najlepszych restauracji w Polsce o Wrocław. Stolica Dolnego Śląska dołącza do województw mazowieckiego, małopolskiego, wielkopolskiego i pomorskiego. Tym samym liczba polskich lokalizacji ujętych w Przewodniku wzrasta do pięciu. Pełne zestawienie restauracji rekomendowanych w tegorocznej edycji zostanie opublikowane 10 czerwca.

Inspektorzy Przewodnika Michelin podczas wizyty we Wrocławiu odkryli bardzo zróżnicowaną scenę gastronomiczną, od hiszpańskiej po koreańską. Szczególnie spodobała im się jednak nowoczesna kuchnia polska, inspirowana lokalnymi tradycjami i narodowymi smakami. – Po dodaniu Gdańska, Gdyni i Sopotu do Przewodnika Michelin Polska w 2024 roku, obecnie cieszymy się z rozszerzenia zestawienia o Wrocław. To daje nam możliwość wyróżnienia jeszcze większej liczby utalentowanych szefów kuchni w kraju i podkreślenia dynamicznego rozwoju sceny kulinarnej w Polsce – powiedział Gwendal Poullennec, międzynarodowy dyrektor Przewodnika Michelin.

Przewodnik Michelin śledzi rozwój kulinarnych miejsc na świecie, kierując się w swoich wyborach wyłącznie ocenami anonimowych Inspektorów. Selekcja restauracji pozostaje niezależna i oparta na jednolitych kryteriach stosowanych globalnie. Przewodnik współpracuje z lokalnymi organizacjami turystycznymi – w tym przypadku z Polską Organizacją Turystyczną (POT). 

– Wrocław i Dolny Śląsk dołączyły do grona czterech polskich regionów, które znalazły się już w tej prestiżowej publikacji, z czego jestem niezmiernie dumny. Tradycje kulinarne są nierozerwalnie powiązane z legendarną polską gościnnością, która z kolei doskonale wpisuje się w najnowsze światowe trendy turystyczne. Bardzo się cieszę, że polska oferta kulinarna jest tak wysoko ceniona przez międzynarodowych turystów, ponieważ stwarza to wspaniałe możliwości promocji naszego kraju – powiedział Rafał Szmytke, prezes POT.

Tegoroczne zestawienie restauracji w Polsce zostanie przygotowane w oparciu o sprawdzoną, wieloletnią metodologię Przewodnika Michelin. Ocenie podlegają jakość składników, harmonia smaków, opanowanie technik kulinarnych, osobowość szefa kuchni wyrażona w daniach oraz konsekwencja – zarówno w menu, jak i na przestrzeni czasu.

Poza restauracjami Przewodnik Michelin będzie zawierał listę rekomendowanych hoteli, obejmującą najbardziej wyjątkowe i ekscytujące miejsca, zarówno w Polsce, jak i na całym świecie. Zestawienie obejmuje ponad 6 tys. hoteli z ponad 130 krajów, dostępnych w zróżnicowanych cenach.

Źródło: materiały prasowe, oprac. IK