
Akademia kulinarna – atrakcyjny element wydarzeń wspierający budowanie zespołu
- przez Think MICE
W dynamicznie rozwijającej się branży MICE, ciągłe poszukiwanie innowacyjnych rozwiązań i ciekawych form integracji zespołów to klucz do sukcesu. Jednym z coraz popularniejszych elementów, które można wpleść w wydarzenia biznesowe, jest akademia kulinarna. Nie tak dawno pod okiem Braci Budnik – Szefów Kuchni Mazurkas Catering 360° i MCC Mazurkas – swoje umiejętności kulinarne doskonaliło 80 profesjonalistów MICE, na własnej skórze testując tę formę integracji.
Dlaczego akademia kulinarna?
Akademia kulinarna sprzyja integracji w luźnej atmosferze. Wspólne gotowanie pomaga budować relacje, uczy komunikacji, podziału zadań i wzajemnej pomocy – kluczowych elementów efektywnego funkcjonowania każdego zespołu.
– W czasie ostatniej Akademii Kulinarnej w MCC Mazurkas równolegle pracowało osiem 10-osobowych drużyn, które w kreatywny sposób przygotowywały zaprezentowane przez Szefów Kuchni dania. Adrenalinę podnosił upływający czas. Zaangażowanie członków ekip było niesamowite, a wrażeniami dzielili się ze sobą jeszcze podczas afterparty wieńczącego zmagania kulinarne – wspomina Aneta Klepacka-Kołbuk, dyrektorka generalna MCC Mazurkas & Mazurkas Catering 360°.
Różnorodność form i możliwości
– Akademię można zorganizować w różnorodnej formie. Praktycznie dla każdej grupy i w każdej lokalizacji da się wybrać optymalny wariant wspólnego gotowania, co już niejednokrotnie udowodniliśmy – mówi Katarzyna Lewandowska, kierowniczka Działu Sprzedaży Cateringu Mazurkas Catering 360°.
Jedną z popularniejszych form akademii są warsztaty tematyczne – kuchnia włoska, tajska, molekularna… Tematykę można dopasować do charakteru wydarzenia i zainteresowań gości. Nasi Szefowie w czasie takich warsztatów dzielą się wiedzą i aktywnie towarzyszą w przygotowywaniu dań pozwalając uczestnikom zdobyć nowe umiejętności i inspiracje kulinarne.
Z kolei konkursy kulinarne, przez wprowadzenie elementu rywalizacji, podnoszą adrenalinę i poziom zaangażowania uczestników. Podział na drużyny, zadanie przygotowania najlepszego dania w określonym czasie i poddanie go ocenie jury i szefów kuchni to doskonały sposób na integrację i wzmocnienie współpracy w grupie.
Element kulinarny możemy też dołączyć do klasycznego team buildingu. Przykładowo, gry terenowe zakończone wspólnym gotowaniem na świeżym powietrzu czy wieczory tematyczne z gotowaniem w tle mogą stać się strzałem w dziesiątkę przy bardziej rozbudowanych integracjach.
A co z grupami, które niekoniecznie chcą lub mogą samodzielnie gotować?
– Dla takich grup prowadzimy degustacje i pokazy kulinarne, które możemy urozmaicić np. warsztatami sommelierskimi, podczas których goście uczą się łączyć potrawy z odpowiednimi winami. Takie rozwiązania cieszą się dużym zainteresowaniem w czasie eventów odbywających się w naszym obiekcie – uzupełnia Katarzyna Badowska, kierowniczka Działu Konferencji i Bankietów MCC Mazurkas Conference Centre & Hotel****.
Akademie kulinarne, dzięki swojej różnorodności, mogą być dostosowane do każdego rodzaju wydarzenia – od małych spotkań integracyjnych po duże konferencje i gale. Co ważne – i co podkreślają uczestnicy naszych akademii, które od kilku lat z powodzeniem organizujemy – akademia to moc pozytywnych doświadczeń, wspólnych przeżyć i emocji, do których się wraca. Tym samym jest to nie tylko atrakcja eventowa, ale faktyczne narzędzie wspierające budowanie efektywnych i zgranych zespołów, owocujące lepszą atmosferą w pracy, większym zaangażowaniem i kreatywnością uczestników.
Artykuł sponsorowany