Przewodnik Michelin: poznaliśmy wyróżnione lokale
- przez Think MICE
Zakończyła się selekcja lokali wyróżnionych przez Przewodnik Michelin. Na podstawie weryfikacji i ocen inspektorów sześć polskich restauracji zostało nagrodzonych „gwiazdkami”, 16 otrzymało tytuł Bib Gourmand, a 54 znalazły się w rekomendacjach. Po raz pierwszy w do grona regionów z rekomendowanymi lokalami dołączyło Pomorze.
Do tej pory w publikacji Michelin polskie regiony reprezentowane były głownie przez miasta wojewódzkie – Warszawę, Kraków i Poznań. Teraz do listy dołączył Gdańsk z województwem pomorskim. – Z wielką radością i satysfakcją przyjąłem wiadomość, że Pomorze wraz z Gdańskiem to kolejny – czwarty już – polski region, który uzyskał pozytywną opinię inspektorów słynnego Przewodnika Michelin i tym samym dołączył do elitarnego grona najlepszych światowych destynacji kulinarnych. Polska słynie ze swojej gościnności, a kulinaria stanowią bardzo ważny element naszej kultury narodowej. Tym bardziej cieszy mnie, że wysoki poziom oferty polskich smaków został doceniony i uzyskał rekomendację tej prestiżowej kapituły. Do tej pory wyróżnionych zostało 49 polskich restauracji z Warszawy, Krakowa i Poznania. Dzisiaj lista restauracji liczy prawie 80. Serdecznie gratuluję restauratorom i jednocześnie, jako prezes Polskiej
Organizacji Turystycznej (POT), jestem ogromnie dumny z tego osiągniecia. Oznacza ono bowiem, że Polska wpisuje się doskonale w najnowsze światowe trendy kulinarne i potwierdza, że nasz kraj jest wspaniałym kierunkiem podróży – powiedział Rafał Szmytke.
Przewodnik Michelin istnieje od 1900 roku i jest uznawany za najważniejszy przewodnik kulinarny na świecie. Stanowi numer jeden zarówno pod względem wysokości sprzedaży, jak i historii oraz reputacji.
Polskie restauracje wyróżnione przez Przewodnik Michelin:
Dwie gwiazdki:
Bottiglieria 1881 (Kraków)
Jedna gwiazdka:
Muga (Poznań), NUTA (Warszawa), Arco by Paco Pérez (Gdańsk), Giewont (Kościelisko), Rozbrat 20 (Warszawa)
Zielona Gwiazdka:
Eliksir (Gdańsk)
Bib Gourmand:
Warszawa: alewino, Kieliszki na Próżnej, Koneser Grill, Le Braci, Ceviche Bar, Kontakt
Poznań: Fromażeria, TU.REStAURANT
Kraków: MOLÁM, Folga
Ciekocinko: Luneta & Lorneta Bistro Club
Gdańsk: Hewelke, Treinta y Très
Sopot: 1911 Restaurant, Vinissimo
Rekomendacje:
Fino Gdańsk, Mercato Gdańsk, Niesztuka Gdańsk, Piwna47 Gdańsk, Ritz Gdańsk, True Gdańsk, Tygle Gdańsk, Butchery & Wine Gdynia, Oberża 86 Gdynia, Albertina Kraków, Amarylis Kraków, Artesse Kraków, Copernicus Kraków, Farina Kraków, Filipa 18 Kraków, Fiorentina Kraków, Hana Sushi Kraków, Karakter Kraków, Kogel Mogel Kraków, NOTA_RESTO by Tomasz Leśniak Kraków, Pod Nosem Kraków, Pod Różą Kraków, Szara Kraków, ZaKładka Kraków, Zazie Kraków, Kropka. Kraków, Mazi Kraków, Nami Beef and Reef Kraków, 62 Bar & Restaurant Poznań, A nóż widelec Poznań, Cucina Poznań, Delicja Poznań, Marino Bistrot Poznań, NOOKS Poznań, Papavero Poznań, PASODOBRE Poznań, Port Sołacz Poznań, The Time Poznań, Zen On Poznań, Café Xander Sopot, Fisherman Sopot, L’Entre Villes Sopot, Bez Gwiazdek Warszawa, Butchery & Wine Warszawa, Dyletanci Warszawa, elixir by Dom Wódki Warszawa, Epoka Warszawa, Europejski Grill Warszawa, hub.praga Warszawa, Muzealna Warszawa, Nolita Warszawa, Noriko Omakase Warszawa, The Farm Warszawa, Tuna Warszawa.
Źródło: materiały prasowe, oprac. IK