Śląskie: pierwszy press tour SCB i PCB POT
- przez Think MICE
W ramach współpracy Silesia Convention Bureau (SCB) i Poland Convention Bureau POT (PCB POT) przez dwa dni dziennikarze z krajowych i zagranicznych redakcji branżowych mieli okazję przekonać się, jak różnorodne jest województwo śląskie i jego industrialno-krajobrazowe kontrasty.
Pierwszy press tour zorganizowany przez SCB i PCB POT odbył się w dniach 7-8 maja br. Wśród zaproszonych do wzięcia udziału w podróży dziennikarzy znaleźli się przedstawiciele mediów branży MICE z kraju i z zagranicy, w tym reprezentant THINK MICE.
– Cieszy nas, że SCB realizuje cele związane z podnoszeniem rozpoznawalności województwa śląskiego organizując pierwszy press tour. Do regionu przyjechali dziennikarze reprezentujący najważniejsze polskie i europejskie media związane z przemysłem spotkań. Otrzymali idealnie zbudowany program pokazujący kontrast regionu, czyli jego postindustrialne i naturalne walory, profesjonalną opiekę, wspaniałą kuchnię, a przede wszystkim autentyczność miejsc i ludzi, która staje się w branży spotkań kluczowa – powiedział Jarosław Marciuk z PCB POT.
Program wydarzenia zakładał, że goście w dwa dni zobaczą dwa skrajne oblicza regionu. Najpierw spotkali się więc z jego przemysłowym dziedzictwem – przebrani w ubrania robocze zjechali windą górniczą w najniżej położone miejsce w Kopalni Guido w Zabrzu (355 metrów pod ziemię). Tam wzięli udział w ekstra szychcie – atrakcji team buildingowej (wykonywanie prac górniczych w kopalnianych chodnikach) oraz zjedli tradycyjny śląski obiad.
Później przyszła kolej na odpoczynek w Aries Hotel & Spa w Wiśle. Na gości czekała tam kolacja fine dining w restauracji Polka połączona z degustacją wina oraz nocny rytuał saunowy.
– Niezmiernie cieszy nas fakt, że pierwsza wizyta dziennikarzy krajowych i zagranicznych odwiedziła Wisłę. Nazywana Perłą Beskidów, stanowi idealną przestrzeń dla branży MICE, zyskując popularność wśród organizatorów wydarzeń. Spotkanie w naszym obiekcie było świetną okazją do przedstawienia pełnego potencjału hotelu i jego możliwości do organizacji nietuzinkowych wydarzeń – powiedział Paweł Skoczylas, dyrektor Aries Hotel & Spa w Wiśle.
Ostatnim punktem programu była wizyta w wiślańskiej Chacie Olimpijczyka Jasia i Helenki. Jej właścicielka Maria Pietruszka opowiedziała o rodzinnych pasjach kulinarnych, które kultywuje już trzecie pokolenie wiślańskich kobiet. Na gości czekały dania kuchni regionalnej, wśród nich kapuśnica, zupa górali Śląska Cieszyńskiego na bazie wywaru i soku z kapusty kiszonej. Po zwiedzaniu muzeum kuchni regionalnej w Wiśle „Stolica pradziadków” przyszła kolej na warsztaty kulinarne.
– Organizatorzy pokazali, że w województwie śląskim z powodzeniem da się przygotować naprawdę oryginalne i efektowne programy, zapadające w pamięci zaproszonych gości. W dzisiejszych czasach poszukiwania takich niestandardowych doświadczeń i efektu wow to niezwykle ważne. Pierwszego dnia było aktywnie i postindustrialnie. Później przyszedł czas na zasłużony relaks w otoczeniu przyrody. Cisza, spokój, niezapomniane nocne spa, wspaniałe doznania kulinarne, a przede wszystkim świetne towarzystwo. Nie mogło być lepiej – podsumował Michał Kalarus, redaktor naczelny THINK MICE.
Źródło: materiały prasowe, oprac. MK