Fot. Poznan.travel

Powstał Poznański Szlak Kulinarny

przez Think MICE

W Poznaniu ruszył nowy szlak kulinarny, który będą wyznaczać najbardziej lubiane i rozpoznawalne wielkopolskie specjały.

Poznański Szlak Kulinarny to nowa inicjatywa Poznańskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej (PLOT), przygotowana we współpracy z poznańskimi restauracjami i atrakcjami turystycznymi. – Nasze miasto zdobywa coraz większe uznanie gastronomiczne. Trafiają do nas dziennikarze kulinarni, nasi chefowie odnoszą międzynarodowe sukcesy, a coraz więcej turystów dopytuje o lokalne specjały. Aby wyjść im naprzeciw, tworzymy szlak kulinarny – powiedział Jan Mazurczak, prezes PLOT.



Szlak kulinarny będą tworzyć miejsca, które nawiązują do lokalnych produktów lub przepisów. Ma być przewodnikiem dla mieszkańców i turystów, chcących dotrzeć do autentycznych, unikalnych smaków Poznania. – Na sam początek proponujemy coś klasycznego, czyli poznańską pyrę. Zapraszamy do odwiedzin w restauracjach, w których ziemniak jest czymś więcej, niż tylko dodatkiem. Na liście naszych rekomendacji znalazły się lokale z kuchnią tradycyjną, domową, ale również takie, które nie boją się nowoczesności i eksperymentów. Pyrę znajdziemy więc w plyndzach, szagówkach, podaną z tradycyjnym gzikiem, ale także jako dodatek do ośmiornicy – dodał Jan Mazurczak.

Impulsem do skupienia się właśnie na pyrze był zorganizowany w marcu prestiżowy, międzynarodowy konkurs kulinarny "Bocuse d'Or", w którym ziemniak pojawił się jako temat przewodni jednego z konkursowych dań i z którym zmierzył się polski zespół złożony z poznańskich szefów kuchni.

Prezentacja koncepcji szlaku odbyła się w restauracji L33 Bistro & Bar. Jego ważnym uzupełnieniem jest Muzeum Pyry.

Strona internetowa Poznańskiego Szlaku Kulinarnego znajduje się TUTAJ

Źródło: materiały prasowe, oprac. IK