Karim Bibars fot. mat. prasowe

Bar ¾ w Muzeum Polskiej Wódki

przez Think MICE

Event w przestrzeni wyglądającej niczym miedziana kadź, spotkanie biznesowe połączone ze zwiedzaniem Muzeum Polskiej Wódki albo impreza w interesująco zaaranżowanej przestrzeni postindustrialnej – to tylko kilka możliwości jakie oferuje Bar ¾ będący częścią placówki muzealnej prezentującej bogatą historię dawnej fabryki na warszawskiej Pradze.

Muzeum Polskiej Wódki znajduje się na terenie dawnej Warszawskiej Wytwórni Wódek „Koneser” w budynku dawnego Zakładu Rektyfikacji, czyli w miejscu, w którym trunek zyskuje swój niepowtarzalnych charakter i krystalicznie czysty smak. Przemysłowy obiekt został z sukcesem zrewitalizowany i zaadaptowany do nowej funkcji. Jego projekt jest dziełem znanej pracowni architektonicznej Nizio Design International.

Niezwykłe wnętrza
Bar ¾, który niedawno został otwarty dla gości, obejmuje dwa poziomy budynku Muzeum Polskiej Wódki. Na trzecim piętrze znajduje się klasyczny cocktail bar, jedną z atrakcji jest również spory taras, z którego rozciąga się widok na kompleks budynków Konesera oraz zabytkową architekturę warszawskiej Pragi. W sezonie letnim taras jest umeblowany, dzięki czemu można na nim przyjemnie spędzić czas. Z kolei na czwartym piętrze zlokalizowana jest, będąca częścią baru, strefa VIP – z gustownie urządzonymi wnętrzami, których atrakcją są m.in. zaprojektowane na zamówienie meble, wykonane przez rzemieślników.

 – Specjalizujemy się w koktajlach na bazie polskiej wódki. To nas wyróżnia. Oferujemy wiele własnych interpretacji klasycznych i tych mniej znanych nalewek. Staramy się bawić smakami. Wszystko to dookoła polskiej wódki – wyjaśnia Karim Bibars*, menadżer Baru ¾.

Na drugim piętrze znajdziemy jeszcze Vodka Academy Bar, będący częścią Muzeum i objęty programem jego zwiedzania. Pomieszczenie może być też wykorzystywane m.in. do prowadzenia prezentacji. Jest wyposażone w ekran, projektor multimedialny i system nagłośnieniowy. To tam odbywają się degustacje, warsztaty i szkolenia, urozmaicające ofertę eventową obiektu. Możliwość połączenia eventu ze zwiedzaniem unikatowej ekspozycji jest dodatkową atrakcją dla organizatorów i uczestników odbywających się tam wydarzeń. – Wyróżnia nas to, że oprócz klasycznych przestrzeni konferencyjnych czy barowo-rozrywkowych umożliwiamy gościom zwiedzanie jedynego na świecie Muzeum Polskiej Wódki, będącego instytucją kultury, a zarazem atrakcją turystyczną. Centrum Koneser to jeden z landmarków i punktów docelowych dla osób odwiedzających Starą Pragę – mówi Karim Bibars.

Sala niczym kadź
Jedną z przestrzeni udostępnianych organizatorom eventów jest Sala Kinowa – pomieszczenie o niezwykłym wystroju. Charakterystyczną cechą tej sali, która może pomieścić do 50 osób, są ściany i sufit pokryte miedzianą blachą, dzięki czemu przypomina ona wnętrze wielkiej kadzi. Salę wyposażono w zabytkowe fotele, które po odnowieniu przeniesiono z Teatru Komedia. To doskonała przestrzeń do zorganizowania szkolenia, pokazu, prezentacji czy niewielkiej konferencji. – To na pewno coś unikatowego. Nie ma drugiej takiej przestrzeni w Warszawie, a nawet w Polsce. Kino jest całe w miedzi, XIX-wieczne fotele zostały pieczołowicie odrestaurowane i wytapicerowane na nowo. W sali odbyło się już kilka eventów, w tym szkolenia czy ceremonia wręczenia nagród – zdradza menadżer Baru ¾.

*Karim Bibars – Bar Manager w Muzeum Polskiej Wódki. Z gastronomią, szczególnie tą barową, związany od ponad 10-ciu lat. Pasjonat destylatów i ekspert w dziedzinie koktajli. W swojej karierze menadżerskiej kierował wieloma znanymi barami zarówno w Warszawie jak i w swoim rodzinnym Krakowie.

tekst i zdjęcia: Łukasz Kuś

 

  • P1014386
  • P1014396
  • P1014404
  • P1014412
  • P1014437
  • P1014440
  • P1014458
  • P1014462
  • P1014468
  • P1014476

Simple Image Gallery Extended

 

Leave your comments

Comments

  • No comments found